Lorch Micormig - Az iparban

2015. December 22.

 

Cégünk 2015.szeptemberében látogatást tett a Bombardier Transportation Kft. Mátranováki telephelyén. A látogatás alkalmával megtekintettük a forgóvázak gyártásának menetét, kollégámmal, Aki a LORCH vasúti alkalmazásspecialista szakembere.

A látogatás alkalmával szóba került egy lehetséges hegesztőgép próba is, melyre nem sokkal később sort is kerítettünk.

A Bombardier T.Kft. hegesztőszakmérnökei kérésére egy 500A-es inverteres, Micormig hegesztőgép tesztjére került sor, a Lorch DEMO-hegesztő kollégájával. A próba alkalmával a hegesztőgép minden tudása bemutatásra került.

A Micormig hegesztőgépek különössége a MICOR technológia, mely következtében nagyon gyors reagálású invertert kapunk. Így hegesztés közben az ív változását rendkívül gyorsan követi le az áramforrás.

A hegesztőgép rendkívül egyszerűen kezelhető. Szinte 3 lépésben beállítható a hegesztés megkezdése előtt. Adjuk meg a huzalminőséget és átmérőt, a védőgázt és hegesztéshez kívánt feszültség-huzalelőtolós/áramerősség értéket. És kezdjünk hegeszteni.

A gép hamar hozta is sikerét, mert szinte mindenkinek tetszett. Továbblépve az alapfunkciókon, kipróbálásra került a SPEEDARC, mélybeolvadást létrehozó modulált ív. Természetesen ez utóbbi külön eljárásvizsgálatot kíván. Amennyiben nem vasúti kocsi elemek gyártásáról, hanem építőipar számára gyártott acélszerkezetről lenne szó, akkor alkalmazhatnánk a LORCH által előre elkészített, tanúsított WPS gyűjteményt. Melyben a leggyakrabban előforduló varrattípusok és lemezvastagságokra kapunk megoldást, melyet egy NFC kártyáról hegesztőgépünk alaphelyzetben be is tud olvasni.

Az előbbi NFC kártyának van egy másik vetülete, amit ki is próbáltak a kollégák. Mégpedig a hegesztőgép ún. „levédése”. Beállíthatjuk, hogy a gépen kinek milyen jogköre van, azaz mit állíthat a kezelőfelületén. Természetesen levédésre került a gép ki/be kapcsolása is. Ilyen esetben újra kéri az azonosító kártyát, egyébként zárolva marad.

Ez a funkció nagyon hasznosnak bizonyul abban az esetben, amikor a technológiát nagyon szigorú határok között kell betartani. Ezekkel a kártyákkal meghatározható a hegesztő hegesztési paramétereken belüli mozgástere. Így a technológia biztonsága. Ebben az esetben a hegesztő által húzott varratról információt nem szolgáltat a gép. Ha arról is szeretnénk meggyőződni, hogy a varrat teljes hossza alatt egyenletes volt a feszültség, a huzalelőtolás, azaz a hegesztőáram, akkor alkalamaznunk kell a Lorch QDATA rendszerét.

Ennél a rendszernél nagyon jól visszakövethető, hogy hol kell esetleg a varratban valami hibát keresnünk. Ahol változik az ívhossz, ott természetesen a feszültség is. A huzal megakadása esetén is egyértelmű visszajelzést kapunk a varratról készült grafikonokról.

A QDATA berendezés a hegesztés minőségbiztosításán kívül, alkalmas a hegesztési fő és mellékidők elemzésére is. Egyértelműen lekérdezhető az összeállítás, hegesztés, csiszolás, stb idők mennyisége, mely a mai gazdaságos gyártás szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

2015. decemberében a Bombardier Transportation Kft. a fent nevezett Micormig 500 hegesztőgépből 16 db-ot rendelt cégünktől, melyek azóta is hibátlanul hegesztenek.